Monografie książkowe
1. Nriagu J., Pacyna J., Szefer P., Markert B., Wünschmann S., Namiesnik J. – Eds. (2012). Heavy Metals in the Environment – Selected Papers from the 15 th ICHMET Conference, Maralte BV, The Netherlands, 376 pp.
2. Albaiges J., Bebianno M.J., Camphuysen K., Cronin M., de Leeuw J., Gabrielsen G.W., Hutchinson T., Hylland K., Janssen K., Jansson B., Jenssen B.M. Roose P., Schulz-Bull, Szefer P. (2011). Monitoring Chemical Pollution in Europe’s Seas – Programmes, Practices and Priorities for Research. Position Paper 16, Marine Board, European Science Foundation, Ostend, Belgium, 108 pp.
3. Namieśnik J., Szefer P. – Eds. (2010). Analytical Measurements in Aquatic Environments, Taylor & Francis Group, LLC, 503 pp.
4. Szefer P., Nriagu J. – Eds. (2007) Mineral Components in Foods, CRC Press – Taylor & Francis, FL, 480 pp.
5. Szefer P. (2002). Metals, Metalloids and Radionuclides in the Baltic Sea Ecosystem, Elsevier Science B.V., Amsterdam, 764 pp.
Wybrane woluminy okolicznościowe
Millward G., Poutanen E.-L., Szefer P. (2004). Editorial. Estuaries and other brackish areas – pollution barriers or sources to the sea? Mar. Pollut. Bull., Pergamon-Elsevier. Special Issue, 49 (3) 147.
Szefer P., Glasby G. P. – Guest Editors (1998). Geochemical investigations of the Baltic Sea and surrounding areas. Applied Geochemistry. Pergamon – Elsevier Science Ltd. Special Issue, Vol. 13 (No. 3), 285-413.
Wybrane rozdziały książkowe (od 2000 r.)
1. Grembecka M. (2023). The role of mineral components. Chemical and functional properties of food components, (Ed. by Hanna Staroszczyk, Zdzisław E. Sikorski), 4th ed., Taylor ® Francis Group, 73-104
2. Konieczka P., Rutkowska M., Misztal-Szkudlińska M., Szefer P. (2020). Rtęć w organizmach żywych – źródła i formy występowania, bioakumulacja, metody oznaczania. Bioanalityka w nauce i życiu. T. 2. Nowe strategie analityczne i rozwiązania aparaturowe, (Red. nauk. Irena Baranowska, Bogusław Buszewski), Wyd. 1, Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa, s. 747-757
3. Grembecka M. (2019). Sugar alcohols. Encyclopedia of analytical science, (Ed. by Paul Worsfold, Colin Poole, Alan Townshend, Manuel Miró), 3rd ed., Elsevier Ltd., pp. 290-299
4. Grembecka M. (2019). Sugar alcohols. Encyclopedia of food chemistry, (Eds. Laurence Melton, Fereidoon Shahidi, Peter Varelis), Elsevier, Amsterdam, pp. 265-275
5. Markert B., Kim E.S., Fränzle S., Wünschmann S., Wang M., Djingova R., Aničić Urošević M., Liu S., Hillman J., Diatta J.B., Lahiri S., Suchara I., Szefer P., Tabors G., Rinklebe J., Loppi S., Harmens H., Hooda P., Wacławek M., Tack F., Gorelova Sv., Knox A., Pacyna J., Baydoun E., Frontasyeva M., Badran A., Lux A., De Marco S., Meers E., Kłos A., Nriagu J. (2019). Teaching Green Analytical Chemistry on the example of bioindication and biomonitoring (B & B) technologies. Green Analytical Chemistry : past, present and perspectives (Eds. Justyna Płotka-Wasylka, Jacek Namieśnik), Springer, Singapore, pp. 19-43
6. Grembecka M. (2016). Sugar alcohols as sugar substitutes in food industry. Sweeteners: pharmacology, biotechnology, and applications (Ed. Jean-Michel Mérillon, Kishan Gopal Ramawat), 2 ed., Springer, Cham, pp. 547-573
7. Grembecka M., Szefer P. (2016). Elemental trace analysis in studies of food products, w: Handbook of Trace Analysis – Fundamentals and Applications (Ed. I. Baranowska), Springer, Cham, Chap. 9, 203-239.
8. Grembecka M. (2016). Sugar alcohols as sugar substitutes in food industry. Sweeteners (Ed. Jean-Michel Merillon, Kishan Gopal Ramawat), Springer, Berlin, pp. 1-27
9. Szefer P. (2015). Składniki mineralne – ich niezbędność fizjologiczna, zagrożenia toksykologiczne oraz rola w żywności, w: Chemia Żywności. Chemiczne, technologiczne i biologiczne właściwości składników żywności. (Red. Sikorski Z. E., Staroszczyk H.), Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, rozdz. 4., s.53-86
10. Szefer P. (2013). Coastal water : pollution. Encyclopedia of environmental management. (Ed. by Sven Erik Jorgensen), CRC Press Taylor & Francis, pp. 489-501
11. Misztal-Szkudlińska M., Szefer P., Konieczka P., Namieśnik J. (2013). Rtęć w tkankach miękkich kormorana Phalacrocorax carbo (L. 1758) odbywającego lęgi nad Zalewem Wiślanym. Rtęć w środowisku: identyfikacja zagrożeń dla zdrowia człowieka (Red. Lucyna Falkowska), Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, s. 147-154
12. Szefer P. (2013). Coastal water – pollution, w: Encyclopedia of Environmental Managament (Ed. S.E. Jorgensen), pp. 491-503. Taylor & Francis Group, LLC, New York, USA.
13. Lebiedzinska A., Marszałł M. (2013). Analytical trends in the simultaneous determination of vitamins B1, B6 and B12 in food products and dietary supplements, in: B Vitamins: Chemistry, Analysis, Function and Effects (Eds. Victor Preedy), RSC Publishing, London Chap. 14, pp. 195-209.
14. Grembecka M., Szefer P. (2013). Analiza śladowa w badaniach produktów żywnościowych, w: Analiza Śladowa – Zastosowania (Red. Baranowska I.), Malamut, Warszawa, Rozdz. 2.3, 246-285.
15. Grembecka M., Szefer P. (2012). Metals and metalloids in foods – essentiality, toxicity, applicability, w: Food Quality: Control, Analysis and Consumer Concerns (Eds. D.A. Medina, A.M. Laine). Nova Science Publishers, Inc., USA, Chap. 1, pp. 1-60.
16. Capar S.G., Szefer P. (2012). Determination and speciation of trace elements in foods, w: Methods of Analysis of Food Components and Additives (Ed. S. Otles), Second Edition, CRC Press – Taylor & Francis Group, Boca Raton, Chap. 8, 165-210.
17. Lebiedzińska A., Czaja J.,Kowalska J. (2012). Środowiskowe czynniki rozwoju przewlekłych chorób niezakaźnych wyzwaniem dla ośrodków wellness & SPA, w: Promocja zdrowia wyzwaniem XXI w. (Red. Tracz W. i Kasperczyka T.), Wydawnictwo Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia, Kraków, 184-192.
18. Szefer P. (2011). The effect of pollution on the Baltic Sea organisms, w: Geochemistry of Baltic Sea Surface Sediments (Ed. Sz. Uścinowicz), Polish Geological Institute – National Research Institute, Warsaw, Chap. 14, 346-348.
19. Szefer P. (2011). Wpływ zanieczyszczeń na organizmy bytujące w Bałtyku, w: Geochemia Osadów Powierzchniowych Morza Bałtyckiego (Red. Uścinowicz Sz.), Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, Rozdz. 14, 346-349.
20. Uścinowicz Sz., Szefer P., Sokołowski K. (2011). Trace elements in the Baltic Sea sediments, w: Geochemistry of Baltic Sea Surface Sediments (Ed. Sz. Uścinowicz), Polish Geological Institute – National Research Institute, Warsaw, Chap. 8, 214-274.
21. Uścinowicz Sz., Szefer P., Sokołowski K. (2011). Pierwiastki śladowe w osadach Morza Bałtyckiego, w: Geochemia Osadów Powierzchniowych Morza Bałtyckiego (Red. Uścinowicz Sz.), Państwowy Instytut Geologiczny – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, Rozdz. 8, 214-274.
22. Misztal-Szkudlińska M., Konieczka P., Namieśnik J., Szefer P. (2010). Rtęć w rozwoju osobniczym kormorana czarnego oraz jej biomagnifikacja w odniesieniu do ryb w ekosystemie Zalewu Wiślanego, w: Rtęć w Środowisku – Identyfikacja Zagrożeń dla Zdrowia Człowieka (Red. Falkowska L.), Fundacja Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 103-108.
23. Namieśnik J., Szefer P. (2010). Preparation of samples for analysis – the key to analytical success, w: Analytical Measurements in Aquatic Environments, (Eds. Namieśnik J., Szefer P.), Taylor & Francis Group, LLC, Chap. 19, pp. 431-474.
24. Szefer P., Żbikowski R. (2010). Metale śladowe, w: Fizyczne, Biologiczne i Chemiczne Badania Morskich Osadów Dennych (Red. Bolałek J.), Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, Rozdz. 10, 357-383.
25. Lebiedzińska A., Bierzyńska N., Lemańska M., Jankowska A., Smiatacz T., Szefer P. (2010). Nutrient intake and estimation of BMI in HIV-infected patients, in: Public health in education (Ed. Kubińska Z.), Wydawnictwo Państwowej Szkoły Wyższej im. Jana Pawła II, Biała Podlaska, 243-253.
26. Lebiedzińska A., Najmowicz M., Hinc A., Szefer P. (2010). Vitamin C diet supplementation among adults, in: Environmental determinants of man’s health (Ed. Borzęcki A.), Lublin, 133-144.
27. Grembecka M., Szefer P. (2008). Chemometria w badaniu żywności, w: Chemometria w Analityce – Wybrane Zagadnienia (Red. Zuba D., Parczewski A.), Wydawnictwo Instytutu Ekspertyz Sądowych, Kraków, 253-279.
28. Lebiedzińska A., Czaja J., Szefer P. (2008). Węglowodany – składniki diety podsycające epidemię otyłości, w: Aktywność Fizyczna a Otyłość – Profilaktyka, Psychika, Estetyka (Red. Czaplicki Z., Górska A., Podhajna E.), Wydawnictwo Enea Communication, Toruń, 2008.
29. Szefer P. (2008). Autor wybranych haseł w: Leksykon Nauki o Żywności i Żywieniu Człowieka oraz Polsko-Angielski Słownik Terminów (Red. Lewicki P.P.), Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 521 str.
30. Szefer P. (2007). Chemometric techniques in analytical evaluation of food quality, in: Mineral Components in Foods (Eds. Szefer P., Nriagu J.), CRC Press – Taylor & Francis, FL, Chap. 4, pp. 69-121.
31. Szefer P., Grembecka M. (2007). Mineral components in foods of animal origin and honey, in: Mineral Components in Foods (Eds. Szefer P., Nriagu J.), CRC Press – Taylor & Francis, FL, Chap. 6, pp. 163-229.
32. Szefer P., Grembecka M. (2007). Mineral components in food crops, beverages, luxury food, spices, and dietary food, in: Mineral Components in Foods (Eds. Szefer P., Nriagu J.), CRC Press – Taylor & Francis, FL, Chap. 7, pp. 231-322.
33. Capar S.G., Szefer P. (2005). Determination and speciation of trace elements in foods, w: Methods of Analysis of Food Components and Additives (Ed. S. Otles), Taylor & Francis CRC Press LLC, Boca Raton, Florida, Chap. 6, 111-158.
34. Szefer P. (2003). Application of chemometric techniques in analytical evaluation of biological and environmental samples, w: New Horizons and Challenges in Environmental Analysis and Monitoring (Eds. J. Namieśnik, W. Chrzanowski, P. Żmijewska), CEEAM, Gdańsk, Chap. 18, pp. 355-388.
35. Falandysz, J., Trzosińska A., Szefer P., Warzocha J., Draganik B. (2000). The Baltic Sea, in: Seas at the Millennium: An Environmental Evaluation, Vol. I: Europe, The Americas and West Africa (ed. C.R.C. Sheppard), Pergamon, Elsevier, Chap. 7, pp. 99-120
Skrypty
Lebiedzińska A., Szefer P. (Red.) (2009). Żywność – Żywienie – Zdrowie. Bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka. Wydawnictwo GUMed, 277 stron.
Rozprawa habilitacyjna
Grembecka M. (2016). Naturalne i syntetyczne substancje słodzące w diecie współczesnego człowieka – ocena analityczna i bromatologiczna: rozprawa habilitacyjna. Gdański Uniwersytet Medyczny.
Lebiedzińska A. (2007). Ocena żywności jako elementu środowiska człowieka w oparciu o badania zawartości witamin grupy B – implikacje analityczne: rozprawa habilitacyjna. Akademia Medyczna w Gdańsku.