Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

PUBLIKACJE (LISTA FILADELFIJSKA)

Publikacje w czasopismach z "listy filadelfijskiej" (z trzech ostatnich lat):

  1. Isolation and identification of microplastics in infant formulas - A potential health risk for children - KADAC-CZAPSKA KORNELIA, Jutrzenka Trzebiatowska Patrycja, Mazurkiewicz Mikołaj, Kowalczyk Piotr, KNEZ ELIZA, Behrendt Mirosław, Mahlik Sebastian, Zaleska-Medynska Adriana, GREMBECKA MAŁGORZATA - Food Chem. - 2024 : vol. 440, art. ID 138246, s. 1-10, bibliogr. [39] poz., streszcz. ang.
  2. Non-carcinogenic human risk assessment of the consumption of infant formulas contaminated with total and organic mercury - KADAC-CZAPSKA KORNELIA, Rutkowska Małgorzata, KNEZ ELIZA, Konieczka Piotr, GREMBECKA MAŁGORZATA - J. Food Compos. Anal. - 2024 : vol. 125, art. ID 105799, s. 1-14, bibliogr. [45] poz., streszcz. ang.
  3. Antioxidant capacity, nitrite and nitrate content in beetroot-based dietary supplements - BRZEZIŃSKA-ROJEK JOANNA, Sagatovych Svitlana, Malinowska Paulina, GADAJ KAMILA, PROKOPOWICZ MAGDALENA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Foods - 2023 : vol. 12, nr 5, art. ID 1017, s. 1-20, bibliogr. 60 poz., streszcz. ang.
  4. Suplementy diety i żywność wzbogacana jako środki umożliwiające uzupełnienie diety w żelazo - MISZTAL-SZKUDLIŃSKA MAŁGORZATA, OŚKO JUSTYNA, BRZEZIŃSKA-ROJEK JOANNA, Sagatovych Svitlana, GREMBECKA MAŁGORZATA - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość - 2023 : t. 30, nr 2, s. 5-17, bibliogr. 29 poz., streszcz. pol., ang.
  5. Microplastics in food - a critical approach to definition, sample preparation and characterisation - KADAC-CZAPSKA KORNELIA, Jutrzenka Trzebiatowska Patrycja, KNEZ ELIZA, Zaleska-Medynska Adriana, GREMBECKA MAŁGORZATA - Food Chem. - 2023 : vol. 418, art. ID 135985, s. 1-17, bibliogr. [112] poz., streszcz. ang.
  6. Fermented vegetables and legumes vs. lifestyle diseases: microbiota and more - KNEZ ELIZA, KADAC-CZAPSKA KORNELIA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Life (Basel) - 2023 : vol. 13, nr 4, art. ID 1044, s. 1-19, bibliogr. 138 poz., streszcz. ang.
  7. Effect of fermentation on the nutritional quality of the selected vegetables and legumes and their health effects - KNEZ ELIZA, KADAC-CZAPSKA KORNELIA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Life (Basel) - 2023 : vol. 13, nr 3, art. ID 655, s. 1-24, bibliogr. 151 poz., streszcz. ang.
  8. Microplastics derived from food packaging waste - their origin and health risks - KADAC-CZAPSKA KORNELIA, KNEZ ELIZA, Gierszewska Magdalena, Olewnik-Kruszkowska Ewa, GREMBECKA MAŁGORZATA - Materials - 2023 : vol. 16, nr 2, art. ID 674, s. 1-32, bibliogr. 285 poz., streszcz. ang.
  9. LC-MS/MS evaluation of pyrrolizidine alkaloids profile in relation to safety of comfrey roots and laves from Polish sources - KIMEL KATARZYNA, GODLEWSKA SYLWIA, Gleńsk Michał, GOBIS KATARZYNA, OŚKO JUSTYNA, GREMBECKA MAŁGORZATA, KRAUZE-BARANOWSKA MIROSŁAWA - Molecules - 2023 : vol. 28, nr 16, art. ID 6171, s. 1-16, bibliogr. 31 poz., streszcz. ang.
  10. Comparison of the potential relative bioaccessibility of zinc supplements - in vitro studies - OŚKO JUSTYNA, Pierlejewska Wiktoria, GREMBECKA MAŁGORZATA - Nutrients - 2023 : vol. 15, nr 12, art. ID 2813, s. 1-14, bibliogr. 57 poz., streszcz. ang.
  11. Evaluation of the content of micro- and macroelements in raspberries depending on the species, cultivar variety, and geographical environment - ADAMCZUK NATALIA, OŚKO JUSTYNA, GREMBECKA MAŁGORZATA, KONIECZYŃSKI PAWEŁ, MIGAS PIOTR, Orzeł Agnieszka, Baj-Wójtowicz Barbara, KRAUZE-BARANOWSKA MIROSŁAWA - Nutrients - 2023 : vol. 15, nr 17, art. ID 3782, s. 1-19, bibliogr. 74 poz., streszcz. ang.
  12. Antioxidant-loaded mesoporous silica - an evaluation of the physicochemical properties - SZEWCZYK ADRIAN, BRZEZIŃSKA-ROJEK JOANNA, OŚKO JUSTYNA, Majda Dorota, PROKOPOWICZ MAGDALENA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Antioxidants - 2022 : vol. 11, nr 7, art. ID 1417, s. 1-17, bibliogr. 74 poz., streszcz. ang.
  13. A method for the analysis of methylmercury and total Hg in fungal matrices - Rutkowska Małgorzata, Falandysz Jerzy, Martyna Saba, SZEFER PIOTR, MISZTAL-SZKUDLIŃSKA MAŁGORZATA, Konieczka Piotr - Appl. Microbiol. Biotechnol. - 2022 : vol. 106, nr 13-14, s. 5261-5272, bibliogr. [65] poz., streszcz. ang.
  14. Elemental profiles of legumes and seeds in view of chemometric approach - GREMBECKA MAŁGORZATA, SZEFER PIOTR - Appl. Sci. - 2022 : vol. 12, nr 3, art. ID 1577, s. 1-16, bibliogr. 42 poz., streszcz. ang.
  15. Assessment of the mineral composition and the selected physicochemical parameters of dietary supplements containing green tea extracts - OŚKO JUSTYNA, SZEWCZYK ADRIAN, Berk Paulina, PROKOPOWICZ MAGDALENA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Foods - 2022 : vol. 11, nr 22, art. ID 3580, s. 1-24, bibliogr. 68 poz., streszcz. ang.
  16. Root vegetables - composition, health effects, and contaminants - KNEZ ELIZA, KADAC-CZAPSKA KORNELIA, DMOCHOWSKA-ŚLĘZAK KAMILA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Int. J. Environ. Res. Public Health - 2022 : vol. 19, nr 23, art. ID 15531, s. 1-25, bibliogr. 188 poz., streszcz. ang.
  17. Mercury content in beetroot and beetroot-based dietary supplements - BRZEZIŃSKA-ROJEK JOANNA, Rutkowska Małgorzata, OŚKO JUSTYNA, Konieczka Piotr, PROKOPOWICZ MAGDALENA, GREMBECKA MAŁGORZATA - J. Food Compos. Anal. - 2022 : vol. 114, art. ID 104828, s. 1-10, bibliogr. [30] poz., streszcz. ang.
  18. Mineral composition of dietary supplements - analytical and chemometric approach - BRZEZIŃSKA-ROJEK JOANNA, Rutkowska Małgorzata, BRZEZICHA JUSTYNA, Konieczka Piotr, PROKOPOWICZ MAGDALENA, GREMBECKA MAŁGORZATA - Nutrients - 2022 : vol. 14, nr 1, art. ID 106, s. 1-25, bibliogr. 62 poz., streszcz. ang.
Aktualizacja strony: 09.07.2024
Małgorzata Grembecka, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Justyna Ośko, Izabela Terefenko