Katedra i Zakład Bromatologii
Wydział Farmaceutyczny
PROWADZONE PROJEKTY BADAWCZE
Prowadzone projekty:
- Ocena stopnia uwalniania wybranych składników mineralnych w symulowanych warunkach układu trawiennego człowieka
- Charakterystyka analityczna i bromatologiczna żywności, suplementów diety i innych materiałów biologicznych w aspekcie ich bezpieczeństwa zdrowotnego
- Suplementy diety z zieloną herbatą a bezpieczeństwo konsumentów
- Bromatologiczna ocena produktów spożywczych i żywienia człowieka w aspekcie wpływu czynników antropometrycznych na zachowanie zdrowia współczesnego człowieka
- Ocena bromatologiczna i chemometryczna żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na podstawie jej składu mineralnego.
- Badanie rozmieszczenia i współzależności pomiędzy witaminami z grupy B oraz składnikami mineralnymi w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
- Ocena żywności jako elementu środowiska człowieka w oparciu o badania zawartości witamin grupy B.
- Ocena ekotoksykologiczna i chemometryczna stopnia zanieczyszczenia przez wybrane substancje nieorganiczne i metaloorganiczne ekosystemów morskich i oceanicznych.
- Ocena sposobu żywienia oraz preferencji konsumenckich – porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną.