Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

HISTORIA KATEDRY I ZAKŁADU BROMATOLOGII

Lata 1948-1974

Początki Katedry i Zakładu Bromatologii w Gdańsku sięgają roku akademickiego 1948/1949. W pierwszym semestrze tego roku dr Władysław Bednarczyk, kierownik Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku – filii Państwowego Zakładu Higieny w Gdańsku, prowadził wykłady z zakresu nauki o środkach spożywczych.

Od 1 stycznia 1949 r., decyzją Rady Wydziału Farmaceutycznego w Gdańsku, funkcję kierownika Katedry i Zakładu Bromatologii objął dr Józef Wierzchowski, który w 1950 r. habilitował się na Uniwersytecie Warszawskim. Dr hab. Józef Wierzchowski pełnił tę funkcję aż do 1974 r. W 1954 r. został mianowany profesorem nadzwyczajnym, a w 1963 r. otrzymał tytuł profesora zwyczajnego.

prof. J. Wierzchowski

Fot. 1. Prof. dr hab. Józef Wierzchowski, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii AMG 1949-1974, Dziekan Wydziału Farmaceutycznego 1960-1969 (źródło: archiwum Katedry)

Z powodu problemów lokalowych, początkowo zajęcia z analizy środków spożywczych odbywały się w Oddziale Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Państwowego Zakładu Higieny w Gdyni. W drugiej połowie 1950 r. Katedra Chemii Nieorganicznej udostępniła nowo powstającej Katedrze jeden pokój bez wyposażenia, a ćwiczenia prowadzono w Zakładzie Higieny AMG, korzystając z wypożyczonego sprzętu laboratoryjnego. Po przebudowie holu w budynku Wydziału Farmaceutycznego Katedra otrzymała dwa własne pomieszczenia, które zostały wyposażone w stoły laboratoryjne. Dzięki intensywnym staraniom w 1951 r. udało się zdobyć podstawową aparaturę i odczynniki potrzebne do prowadzenia zajęć.

Dopiero w roku akademickim 1966/1967 Katedra otrzymała własne pomieszczenia w nowym budynku laboratoryjnym, który został oddany do użytku i służy Katedrze do dziś. Zdecydowanie poprawiło to warunki dydaktyczne dla studentów, którzy odtąd mogli uczyć się w dobrze wyposażonych salach. Stworzyło to także odpowiednie warunki do prowadzenia badań naukowych zgodnych z potrzebami, możliwościami i zainteresowaniami zespołu Katedry.

Prof. J. Wierzchowski zainicjował badania związane z poznaniem składu chemicznego oraz wartości odżywczych różnych środków spożywczych, w szczególności ryb i ich przetworów. Wraz z upływem lat, Jednostka zyskała uznanie jako wiodący ośrodek badawczy w dziedzinie kontroli jakości żywności w Polsce. Profesor J. Wierzchowski uczestniczył w pracach Komitetu FAO/WHO ds. „Światowego kodeksu żywnościowego” (Codex Alimentarius). Kierownik Katedry był nie tylko cenionym naukowcem, ale również dydaktykiem. W trakcie jego kierownictwa zostały opracowane skrypty do ćwiczeń z analizy środków spożywczych. Jeden z jego wychowanków, docent dr hab. Władysław Kosiński, w 1967 r., objął samodzielne stanowisko kierownika Katedry i Zakładu Bromatologii na Akademii Medycznej w Poznaniu.


Fot. 2. Przykładowe skrypty do ćwiczeń z analizy środków spożywczych z 1969 i z bromatologii z 1971 r. (źródło: archiwum Katedry)


Prof. J. Wierzchowski pełnił funkcję Dziekana Wydziału Farmaceutycznego AMG przez cztery kolejne kadencje w latach 1960-1969. Był również znaczącą postacią w polskim środowisku farmaceutycznym. Jako członek Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, zorganizował IV Naukowy Zjazd PTFarm w Gdańsku w 1958 roku.

Stan zatrudnienia w Katedrze i Zakładzie Bromatologii w latach 1949-1974:
kierownik: prof. dr hab. Józef Wierzchowski
pozostali pracownicy (w kolejności chronologicznej): student farmacji Zenon Kopeć, demonstrator Wacław Dymecki (do 1953), demonstrator Leon Mosiejczuk (do 1954), dr Władysław Kasiński, mgr Bolesława Doboszyńska, mgr Halina Jarosińska (do 1955), mgr Mieczysław Siekierski, mgr Grażyna Fischer (od 1952), technik Honorata Kiszkurno (od 1952), mgr Barbara Wituszyńska (od 1956), lek. wet. Zenon Ganowiak (od 1958), mgr Regina Gajewska (od 1961), mgr Michał Nabrzyski (od 1962), asystent naukowo-techniczny mgr Teresa Rucka (od 1962), mgr Eulalia Lipka (od 1971), mgr Anna Lebiedzińska (od 1975), Teresa Jakubowska (od 1975), mgr Jan Pietrzykowski (od 1978), technik Emilia Jarecka-Nadworska (od 1985).

Lata 1974-2000

Z dniem 1 października 1974 r. kierownictwo Katedry i Zakładu Bromatologii powierzono doc. dr. hab. Zenonowi Ganowiakowi, który uzyskał doktorat w 1963 r. i habilitację w 1972 r. W 1980 r. doc. dr hab. Zenon Ganowiak otrzymał tytuł profesora nadzwyczajnego, a w 1988 r. tytuł profesora zwyczajnego. W latach 1980-1987 prof. Z. Ganowiak pełnił funkcję Prorektora AMG ds. nauczania przez dwie kadencje, natomiast w latach 1970-1981 był zastępcą dyrektora Instytutu Chemii i Analityki.


prof. Z. Ganowiak


Fot. 3. Prof. dr hab. Zenon Ganowiak, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii AMG 1974-2000, Prorektor Akademii Medycznej w Gdańsku 1981-1987 (źródło: archiwum Katedry)

Kontynuował On i rozwijał badania nad jakością żywności, szczególnie w kontekście ryzyka zdrowotnego. Wprowadził także nowoczesne metody analizy żywności, co pozwoliło na bardziej precyzyjne określenie wartości odżywczych oraz zagrożeń związanych z toksycznymi składnikami żywności. Pracownicy Katedry ściśle współpracowali z licznymi zagranicznymi ośrodkami badawczymi w zakresie oceny higieny żywności i żywienia. Profesor Z. Ganowiak współpracował z Food and Drug Administration (FDA) w USA, prof. M. Nabrzyski z National Institute of Radiation Protection w Sztokholmie, dr hab. B. Wituszyńska z Instytutem Żywności i Żywienia w Budapeszcie, dr R. Gajewska z Jugosłowiańską Inspekcją ds. Higieny Żywności w Belgradzie, a dr A. Lebiedzińska z Instytutem Żywienia w Moskwie. Doktor W. Kosiński odbył szkolenie w Szwajcarii, a dr B. Doboszyńska w Estonii i na Ukrainie. W uznaniu ich osiągnięć pracownicy Katedry byli powoływani do rad naukowych wielu instytutów i komitetów, w tym Państwowego Zakładu Higieny, Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii, Instytutu Medycyny Morskiej i Tropikalnej, Morskiego Instytutu Rybackiego, Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przy Ministerstwie Zdrowia i Opieki Społecznej, komitetów PAN: Higieny Żywności i Żywienia, Żywienia Człowieka, Chemii Analitycznej, Technologii i Chemii Żywności, Międzynarodowej Komisji ds. Substancji Obcych w Żywności i Departamentu Zdrowia Publicznego.

Pracownicy Katedry współtworzyli nowy program nauczania bromatologii dla studentów IV i V roku farmacji. Pod kierownictwem prof. Z. Ganowiaka opracowano sześć skryptów do ćwiczeń z analizy środków spożywczych. Program nauczania bromatologii, obejmujący wykłady, seminaria, ćwiczenia i pracę magisterską, przygotowywał absolwentów do oznaczania pełnego składu chemicznego żywności, wykrywania zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych oraz wydawania orzeczeń o jej przydatności do spożycia. W latach 1958-1994 w Katedrze powstało 221 prac magisterskich, z czego 16 zostało nagrodzonych lub wyróżnionych w ogólnopolskich konkursach.



Fot. 4. Przykładowe skrypty do ćwiczeń z bromatologii (lata 1978, 1980, 1989, 1994, 1995) (źródło: archiwum Katedry)

Pracownicy Katedry i Zakładu Bromatologii aktywnie uczestniczyli w organizacji pięciu ogólnopolskich kursów specjalistycznych z zakresu analizy bromatologicznej. Prowadzili również wykłady na kursach dla kierowników działów higieny żywienia i żywności WSSE, organizowanych przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej oraz Państwowy Zakład Higieny w Warszawie. W latach 1960-1986 zrealizowano 11 praktyk specjalizacyjnych dla magistrów i doktorów farmacji pracujących w laboratoriach kontroli żywności. Katedra organizowała także szkolenia dla Weterynaryjnej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Handlowej, Centralnego Instytutu Standaryzacji oraz technologów żywności i żywienia z Politechniki Gdańskiej. Pracownicy Katedry uczestniczyli w egzaminach specjalistycznych na I stopień specjalizacji z analizy farmaceutycznej oraz na II stopień z analizy bromatologicznej. W 1993 roku prof. Ganowiak i prof. Nabrzyski opracowali dla Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego nowy projekt specjalizacji z bromatologii, który otrzymał wysoką ocenę i zastąpił dotychczasowy program.

Profesor M. Nabrzyski w latach 1970-1981 pełnił przez cztery kadencje funkcję Prodziekana Wydziału Farmaceutycznego, a w latach 1982-1984 funkcję zastępcy oraz p.o. dyrektora Instytutu Chemii i Analityki Wydziału Farmaceutycznego AMG. Profesor Nabrzyski był też dwukrotnie wybrany na przewodniczącego Gdańskiego Oddziału PTFarm. W roku 1977 Zarząd Główny PTFarm powierzył mu funkcję przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego XI Naukowego Zjazdu PTFarm w Gdańsku. Jako przewodniczący Komisji Analizy Bromatologicznej PAN, prof. Nabrzyski zorganizował w latach 1980-1994 12 ogólnopolskich sympozjów naukowych poświęconych problematyce jakości zdrowotnej żywności i żywienia.

W tym okresie samodzielne stanowiska objęli następujący pracownicy Katedry i Zakładu Bromatologii:

  • prof. dr hab. Bolesława Doboszyńska – kierownik Zakładu Higieny i Epidemiologii, Akademia Medyczna w Bydgoszczy, 1976
  • doc. dr hab. Jerzy Falandysz – kierownik Zespołu Badań Ochrony Środowiska, Uniwersytet Gdański, 1991
  • doc. dr Michał Nabrzyski – pełnił obowiązki kierownika Katedry i Zakładu Chemii Analitycznej AMG, 1987-1989

    Pracownicy KiZ Bromatologii 1995

    Fot. 5. Zdjęcie zespołu pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii AMG 1995 r. (źródło: Annales Academiae Medicae Gedanensis, tom XXV – 1995, suplement 3)

    Stan zatrudnienia w Katedrze i Zakładzie Bromatologii w 1995 r.:
    kierownik: prof. zw. dr hab. Zenon Ganowiak
    profesorowie: prof. nadzw. dr hab. Michał Nabrzyski, dr hab. Barbara Wituszyńska
    adiunkci: dr Regina Gajewska, dr Eulalia Lipka
    specjalista: dr Anna Lebiedzińska
    starszy technik: Teresa Jakubowska, Emilia Nadworska
    sekretariat: Elżbieta Janowska

    Lata 2000-2018

    Po 26 latach kierowania Katedrą, prof. dr hab. Zenon Ganowiak przeszedł na emeryturę. Od 1 października 2000 r. kierownictwo Katedry i Zakładu Bromatologii objął prof. dr hab. Piotr Szefer, który kierował nią przez kolejnych 18 lat (do 30.09.2018 r.). Profesor P. Szefer pełnił funkcję Prodziekana Wydziału Farmaceutycznego AMG (1990-1996), a następnie został wybrany na Dziekana Wydziału Farmaceutycznego AMG (1996-2002).


    prof. P. Szefer

    Fot. 6. Prof. dr hab. Piotr Szefer, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed 2000-2018, Dziekan Wydziału Farmaceutycznego AMG 1996-2002, Prodziekan Wydziału Farmaceutycznego AMG 1990-1996 (źródło: archiwum Katedry)

    Profesor P. Szefer aktywnie działał na rzecz nie tylko Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego (m.in. w Ogólnopolskiej Sekcji Bromatologicznej PTFarm), ale także Polskiego Towarzystwa Chemicznego, Komitetu Chemii Analitycznej PAN czy Komitetu Badań Morza PAN. Jest/był członkiem komisji komitetów naukowych pod egidą PAN, np. Komisji Higieny Żywności i Żywienia Komitetu Żywienia Człowieka PAN, Zespołu Chemometrii i Metrologii Chemicznej Komitetu Chemii Analitycznej PAN, Sekcji Oceanografii Operacyjnej Komitetu Badań Morza PAN, Komitetu Chemii Analitycznej PAN z pełnieniem funkcji przewodniczącego Komisji/Zespołu Analityki Żywności, Komitetu Badań Morza PAN z pełnieniem funkcji przewodniczącego Sekcji/Zespołu Chemii Morza oraz Komitetu Terapii i Nauk o Leku PAN.

    Prof. P. Szefer jest/był wieloletnim członkiem ok. 30 prestiżowych gremiów naukowych, a ponadto rad redakcyjnych 22 periodyków naukowych. Był również członkiem Centralnej Komisji ds. Stopni i Tytułów (Sekcja Nauk Medycznych) w latach 2007-2016.

    A)


    B)

    Fot. 7 Pokój przygotowawczy przed remontem (A) i po remoncie (B) (źródło: archiwum Katedry)

    Wkład gdańskiej bromatologii w innowacyjną farmację oraz jej uniwersytecki charakter został dostrzeżony i doceniony przez prestiżowe gremia naukowe. Prof. P. Szefer został uhonorowany Medalem im. Ignacego Łukasiewicza przez Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne za wybitne zasługi dla polskiej farmacji. Dodatkowo przyznano mu Medal im. Wiktora Kemuli za wybitne osiągnięcia naukowe w dziedzinie chemii analitycznej, na wspólny wniosek Polskiego Towarzystwa Chemicznego oraz Komitetu Chemii Analitycznej PAN. Po objęciu kierownictwa Katedry, prof. Szefer został nominowany do międzynarodowych nagród, takich jak NATO Science Partnership Prize oraz Baltic Sea Fund. W 2013 roku, na wniosek przewodniczącego Rady Narodowego Centrum Nauki, został powołany do Korpusu Ekspertów, gdzie pełnił rolę recenzenta w panelu NZ8 “Podstawy wiedzy o życiu na poziomie środowiskowym”. W ramach dwóch tur ocenił około 30 projektów badawczych w konkursach OPUS 5, SONATA 5 oraz PRELUDIUM 5. Więcej na temat sylwetki prof. P. Szefera i jego drogi zawodowej można przeczytać na stronie internetowej https://szefer.gumed.edu.pl/, jak również w artykule opublikowanym na łamach Gazety AMG 8-9/2018 str. 28-38, który opisuje także osiągnięcia Katedry i Zakład Bromatologii.

    W 2015 roku dokonano gruntownej modernizacji sali laboratoryjnej, pokoju przygotowawczego oraz korytarza w ramach środków KNOW przyznanych Wydziałowi Farmaceutycznemu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Ponadto, dzięki usilnym staraniom Kierownika Jednostki, została ona doposażona w nowoczesny sprzęt analityczny, dwa chromatografy cieczowe, z których jeden jest sprzężony z detektorem DAD, Corona CAD oraz FLD, a drugi z detektorem UV, chromatograf gazowy z detektorem FID, atomowy spektrometr absorpcyjny oraz mikrofalowy system do roztwarzania próbek.

    Pod kierownictwem prof. P. Szefera, Katedra i Zakład Bromatologii stała się ośrodkiem o międzynarodowej renomie, który realizował liczne projekty badawcze (liczba pozyskanych grantów KBN, MNiSW, w tym projekt Opus 9 – 14; liczba projektów własnych – 3; projekty finansowane w ramach programu KNOW 2012-2017 – 5). Pracownicy Jednostki wdrażali nowoczesne techniki analityczne umożliwiające prowadzenie zaawansowanych badań w zakresie bromatologii, bioanalityki, ekoanalityki, a także biomonitoringu i ekotoksykologii. Tematyka badawcza Katedry i Zakładu Bromatologii koncentrowała się wokół oceny bromatologicznej i chemometrycznej jakości i bezpieczeństwa szerokiego asortymentu żywności w kontekście profilaktyki zdrowotnej jak i potencjalnych zagrożeń toksykologicznych będących wynikiem wpływu zanieczyszczeń chemicznych.

    Zespół Katedry współpracował z innymi katedrami/klinikami w strukturze macierzystego Wydziału czy Uczelni, tj. Katedrą i Zakładem Toksykologii, Katedrą i Zakładem Biologii i Botaniki Farmaceutycznej, Katedrą i Zakładem Chemii Fizycznej, Kliniką Chorób Zakaźnych oraz Kliniką Endokrynologii i Chorób Wewnętrznych. Była prowadzona również interdyscyplinarna współpraca z partnerami z innych uczelni czy instytutów naukowych, tj. z Katedrą Farmakologii i Toksykologii Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Narodowym Instytutem Leków w Warszawie, Wydziałem Chemicznym PG, Instytutem Psychologii Wydziału Nauk Społecznych UG, Katedrą Analizy Środowiska Wydziału Chemii UG, Wydziałem BGiO UG, Wydziałem Chemii UG, Morskim Instytutem Rybackim – PIB, Państwowym Instytutem Geologicznym – PIB OGM, Stacją Morską Instytutu Oceanografii w Helu oraz Instytutem Oceanologii PAN.

    Symbolicznym ukoronowaniem owocnej i wieloletniej współpracy z partnerami z Wydziału Chemicznego PG było wygłoszenie przez prof. Piotra Szefera laudacji z okazji nadania tytułu doktora honoris causa Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego prof. dr. hab. inż. Jackowi Namieśnikowi, Rektorowi Politechniki Gdańskiej.

    Międzynarodowa współpraca naukowo-badawcza została, tak jak w przypadku współpracy krajowej, udokumentowana poprzez opublikowanie wyników wielokierunkowych badań w ok. 330 pracach pełnotekstowych, w tym w ok. 130 pracach w czasopismach filadelfijskich. Ukazały się one drukiem w ok. 60 różnych tytułach czasopism o profilu bromatologicznym, ekoanalitycznym i ekotoksykologicznym, oceanograficzno-geochemicznym oraz analitycznym i bioanalitycznym. Dodatkowo, integracja wyników własnych badań z rezultatami uzyskanymi w innych ośrodkach naukowych na świecie zaowocowała publikacją pięciu książek o zróżnicowanej tematyce oraz dwóch okolicznościowych woluminów prestiżowych czasopism naukowych, przygotowanych na zaproszenie czołowych wydawców światowych, takich jak Elsevier/Pergamon Press oraz CRC Press – Taylor & Francis.

    Fot. 8. Pozycje książkowe autorstwa i współautorstwa prof. P. Szefera (źródło: archiwum Katedry)

    Zagraniczni naukowcy w Katedrze i Zakładzie Bromatologii:

  • dr B.S. Kim z University of Seoul (Korea Południowa) – adiunkt w Katedrze i Zakładzie Bromatologii (lipiec 2001 – luty 2003) – współpraca zainicjowana przez prof. P. Szefera
  • prof. Paweł M. Kozlowski z University of Louisville (USA) – profesor wizytujący w Katedrze i Zakładzie Bromatologii (2015-2019) – współpraca zainicjowana przez prof. A. Lebiedzińską
  • prof. G. P. Glasby z University of Sheffield (Wielka Brytania), pobyt naukowy w dniach 3.04-20.06.2001 r. – współpraca zainicjowana przez prof. P. Szefera
  • prof. P.J. Petersen z Division of Life Sciences, King’s College London (Wielka Brytania), pobyt naukowy w dniach 4-7.05.2004 r. – współpraca zainicjowana przez prof. P. Szefera

    Pracownicy Katedry i Zakładu Bromatologii udzielali się również na niwie dydaktycznej. Prowadzili zajęcia obowiązkowe i fakultatywne na Wydziale Farmaceutycznym i Wydziale Nauk o Zdrowiu (na kierunku dietetyka). Ponadto, w 2008 r. został opracowany skrypt “ŻYWNOŚĆ – ŻYWIENIE – ZDROWIE Bromatologiczna ocena jakości żywności i wybrane elementy z żywienia człowieka” pod redakcją Anny Lebiedzińskiej i Piotra Szefera. Ma on charakter podręcznika mającego ok. 280 stron druku i jest dostępny w extranecie w postaci dokumentu elektronicznego. Pracownicy Katedry prowadzili również zajęcia w ramach szkoleń podyplomowych na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Katedra i Zakład Bromatologii zorganizowała w 2003 r. Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne oraz współorganizowała w 2010 r. XXI Naukowy Zjazd PTFarm w Gdańsku. Miała również udokumentowany, znaczący wkład w uzyskanie przez Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej GUMed statusu KNOW, dzięki znaczącym w skali międzynarodowej osiągnieciom naukowo-badawczym. Pracownicy Katedry aktywnie angażowali się w działalność popularyzatorską, udzielając wywiadów dla prasy, uczestnicząc w audycjach radiowych oraz występując w programach telewizyjnych.

    W 2015 r. zostało również utworzone prężnie działające Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Bromatologii, którego wieloletnim opiekunem była dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska (zatrudniona w latach 2008-2024). Celem działalności ww. Koła jest umożliwienie studentom rozwijania się i pogłębiania wiedzy z zakresu badań związanych z żywnością, żywieniem, farmacją, bioanalityką oraz wpływem zanieczyszczeń środowiska na zdrowie człowieka poprzez żywność.

    Wart uwagi jest fakt, że z chwilą objęcia kierownictwa Jednostki przez prof. Piotra Szefera, prof. Michał Nabrzyski przebywał od roku na emeryturze. Jednakże przez całą dekadę odwiedzał Katedrę uczestnicząc zarówno w jej działalności naukowej, jak i organizacyjnej.


    Pracownicy KiZ Bromatologii 2014


    Fot. 9. Zdjęcie zespołu pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed, 2014 r. Od lewej stoją: Celestyna Szada, dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska, dr Alicja Kotłowska, dr Małgorzata Grembecka, Elżbieta Janowska, mgr Justyna Brzezicha-Cirocka, Teresa Jakubowska; od lewej siedzą: prof. dr hab. Piotr Szefer, prof. dr hab. Anna Lebiedzińska (źródło: archiwum Katedry)

    Stan zatrudnienia w Katedrze i Zakładzie Bromatologii w 2014 r.:
    kierownik: prof. dr hab. Piotr Szefer
    profesor: prof. dr hab. Anna Lebiedzińska
    adiunkci: dr Małgorzata Grembecka, dr Alicja Kotłowska, dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska
    asystent: mgr Justyna Brzezicha-Cirocka
    specjaliści ds. inżynieryjno-technicznych: Teresa Jakubowska, Celestyna Szada
    specjalista ds. administracyjnych: Elżbieta Janowska
    pomocniczy pracownik obsługi: Wiesława Pitucha
    pozostali pracownicy w latach 2000-2018 (w kolejności chronologicznej): mgr Małgorzata Waszczuk-Jankowska (2001-2005), asystent dr Tomasz Ciesielski (do 2006), adiunkt dr Izabela Zdrojewska (do 2007), adiunkt dr Ewa Malinowska
    (do 2008), adiunkt dr Radosław Żbikowski (od 2004 do 2008), asystent dr Jakub Czaja (od 2008
    do 2011), profesor wizytujący prof. dr Paweł M. Kozlowski (od 2015 do 2019).

    Lata 2018-obecnie

    Z dniem 1 października 2018 roku kierownictwo Katedry, po wygranym konkursie na stanowisko, zostało przekazane dr hab. Małgorzacie Grembeckiej, wieloletniemu pracownikowi tej Jednostki (2003 – obecnie), która tę funkcję sprawuje do chwili obecnej.


    dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni

    Fot. 10. Dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni, kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed 2018-obecnie (źródło: zasoby własne)

    Pracownicy Katedry wykazują się znaczącą aktywnością naukową, realizując 3 projekty NCN (Miniatura 3 i 7 oraz Opus 25) oraz projekty własne (7). Kierownik Katedry była również współkoordynatorem projektu (2022-2023) POWR.03.02.00-IP.08-00-DOK/17 „Międzynarodowe Studia Doktoranckie WF z OML GUMed ukierunkowane na transfer wiedzy do przemysłu”, finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju i współfinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020. Pracownicy Katedry i Zakładu Bromatologii aktywnie popularyzują wiedzę oraz nawiązują kontakty zawodowe, uczestnicząc w konferencjach naukowych, sympozjach i warsztatach, a także poprzez współpracę z mediami oraz udział w projektach popularyzujących naukę. Ich zaangażowanie w działalność popularyzatorską i budowanie sieci profesjonalnych kontaktów przyczyniło się do wymiany doświadczeń oraz rozwoju współpracy międzyuczelnianej. Katedra kontynuuje wcześniej nawiązaną współpracę, rozszerzając ją o nowe partnerstwa z takimi jednostkami jak: Katedra Technologii Środowiska Uniwersytetu Gdańskiego, Instytut Oceanologii PAN, Instytut Fizyki Doświadczalnej Uniwersytetu Gdańskiego, Katedra Chemii Fizycznej i Fizykochemii Polimerów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Katedra i Zakład Farmakognozji Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, Pracownia Toksykologii i Ochrony Radiologicznej Uniwersytetu Gdańskiego oraz Instytut Nanotechnologii i Inżynierii Materiałowej Politechniki Gdańskiej.

    Wartym odnotowania jest fakt, że Pan Profesor Szefer w latach 2021-2023, a dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni w 2021 i 2023 r., zostali zaliczeni do prestiżowego grona 2% najlepszych naukowców na świecie. Zestawienie to przygotował Uniwersytet Stanforda we współpracy z wydawnictwem Elsevier i przedsiębiorstwem SciTech Strategies. Lista TOP 2% ocenia cały dorobek naukowy poszczególnych badaczy według indeksu bibliometrycznego, który uwzględnia kryteria takie jak: indeks Hirscha, liczba cytowań niezależnych oraz pozycja i rola danego badacza na liście autorów publikacji. Pan prof. dr hab. P. Szefer został również zaliczony do grona najlepszych naukowców w dziedzinie nauk o środowisku na świecie według portalu Research.com. W tej dziedzinie w rankingu znalazło się 11 naukowców z Polski, a jedynym przedstawicielem GUMed był prof. P. Szefer. Autorzy rankingu, opierając się na danych z końca 2021 r., przeanalizowali łącznie dorobek niemal 167 tys. badaczy ze wszystkich dziedzin. Skupili się na ich całościowych osiągnięciach oraz ogólnym wkładzie w rozwój reprezentowanych dyscyplin. Tworzony od 2014 r. ranking bierze pod uwagę w pierwszej kolejności indeks Hirscha, a obok niego liczbę cytowań oraz liczba publikacji dla każdego z autorów. W zestawieniu uwzględniono 1% najlepszych przedstawicieli każdej z dziedzin nauki.

    Oprócz działalności naukowej, pracownicy Katedry wykazują się dużym zaangażowaniem dydaktycznym, prowadząc szereg zajęć obowiązkowych i fakultatywnych na Wydziałach Farmaceutycznym, Nauk o Zdrowiu oraz Lekarskim GUMed. Kierownik Katedry prowadzi również szkolenia dla lekarzy w ramach Okręgowej Izby Lekarskiej w Gdańsku oraz szkolenia podyplomowe dla farmaceutów dotyczących roli żywności i żywienia, suplementów diety oraz interakcji leków z pożywieniem. W obliczu wybuchu epidemii COVID-19, nauczyciele Katedry i Zakładu Bromatologii w sposób efektywny, terminowy i niezwykle kreatywny dostosowali proces nauczania, opracowując interaktywne materiały edukacyjne dla studentów w systemie Moodle. Wykorzystali nowoczesne metody aktywizacji, takie jak quizy, gry edukacyjne oraz innowacyjne techniki zdalnego nauczania, aby utrzymać wysoki poziom zaangażowania studentów podczas nauki online.

    A)


    B)


    C)

    Fot. 11. Sala laboratoryjna nr 3 przed remontem (A, B) i po remoncie © (źródło: archiwum Katedry)

    Kierownik Katedry uzyskała wyróżnienie w postaci wywiadu w ramach cyklu „Tajniki akademickiej dydaktyki”, przeprowadzanego z najlepiej ocenianymi dydaktykami GUMed (w opinii studentów), opublikowanego w Gazecie GUMed 10.2021. W 2023 r. dr Justyna Ośko, dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska i mgr Eliza Knez zostały wyróżnione, gdyż otrzymały wysokie oceny w ankietach dydaktycznych za rok akademicki 2022/2023.

    Dzięki staraniom Kierownika, w 2020 roku została wyremontowana druga sala laboratoryjna. W 2024 roku planowana jest również gruntowna modernizacja nieremontowanych wcześniej pomieszczeń Jednostki.

    Wszyscy pracownicy Katedry i Zakład Bromatologii aktywnie uczestniczyli w organizacji XXVIII Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego „Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia” w Gdańsku w dniach 28-29.09.2020 r. Celem spotkania była wymiana doświadczeń w następujących obszarach tematycznych: żywność, żywienie, suplementy diety, dietoterapia i przetwarzanie żywności. Ponadto Katedra zorganizowała dwie (I i II) Ogólnopolskie Konferencje Naukowe „Żywność i żywienie w pigułce”, które odbyły się online. Pracownicy Katedry wzięli również udział w projekcie „Zdolni z Pomorza”, realizowanym w ramach regionalnego programu operacyjnego województwa pomorskiego 2014-2022.


    Pracownicy KiZ Bromatologii obecnie


    Fot. 12. Zdjęcie zespołu pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii GUMed, 2024 r. Od lewej stoją: prof. dr hab. Piotr Szefer, dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni, dr Justyna Ośko, dr Kornelia Kadac-Czapska, mgr Eliza Knez, mgr Natalia Nowak, Joanna Garska, mgr Izabela Terefenko (źródło: archiwum Katedry)

    Stan zatrudnienia w Katedrze i Zakładzie Bromatologii w 2024 r. (wrzesień):
    kierownik: dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni
    profesor: prof. dr hab. Piotr Szefer
    adiunkci: dr Kornelia Kadac-Czapska, dr Justyna Ośko
    asystenci: mgr inż. Katarzyna Jażdżewska, mgr Eliza Knez
    młodszy specjalista ds. naukowo-technicznych: mgr Natalia Nowak
    młodszy specjalista ds. inżynieryjno-technicznych: mgr Alina Czaja
    starszy specjalista ds. administracyjnych: mgr Izabela Terefenko
    pomocniczy pracownik obsługi: Joanna Garska
    pozostali pracownicy w latach 2018-2024 (w kolejności chronologicznej): profesor wizytujący prof. dr Paweł M. Kozłowski (od 2015 do 2019), adiunkt dr Alicja Kotłowska (od 2009 do 2019), asystent mgr Patrycja Bąk (2019), samodzielny referent administracyjny Katarzyna Wilewska-Jajdyk (2015-2020), młodszy specjalista ds. inżynieryjno-technicznych mgr inż. Joanna Mutwicka (od 2020
    do 2021), asystent mgr Marta Kluczek (2021-2022), asystent mgr Joanna Brzezińska-Rojek (2019-2022), młodszy specjalista ds. inżynieryjno-technicznych mgr inż. Kamila Gadaj (od 2021 do 2023), młodszy specjalista ds. naukowo-technicznych dr Kamila Dmochowska-Ślęzak (od 2022 do 2024), adiunkt dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska (od 2008 do 2024).

    Dydaktyka Katedry i Zakładu Bromatologii w 2024 r.:

    Wydział Farmaceutyczny

    Przedmioty obowiązkowe

  • Bromatologia – Farmacja, IV rok, VII semestr
  • Podstawy Bromatologii – Analityka Medyczna, II rok, IV semestr
  • prace magisterskie eksperymentalne na kierunku Farmacja

    Zajęcia fakultatywne
    Zajęcia w ramach bloków tematycznych dla III, IV i V roku Farmacji:

  • Kosmetologia
  • Analityczna kontrola leku, żywności i środowiska
  • Biotechnologia farmaceutyczna
  • Farmacja apteczna
  • Lek pochodzenia naturalnego
  • Inne zajęcia fakultatywne:

  • Jak jakość żywności wpływa na zdrowie człowieka? – Analityka Medyczna I-II rok
  • Suplementy diety – Przemysł Farmaceutyczny i Kosmetyczny, studia II stopnia, I rok
  • Wpływ interakcji leków z żywnością, suplementami diety i alkoholem na zdrowie człowieka – Analityka Medyczna IV-V rok
  • Wydział Nauk o Zdrowiu

    Przedmioty obowiązkowe

  • Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, semestr V
  • Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok, semestr V
  • Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, semestr VI
  • Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok, semestr VI
  • Bromatologiczna ocena produktów spożywczych i racji pokarmowych – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, semestr VI
  • Środowiskowe zanieczyszczenia żywności – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, semestr VI
  • prace magisterskie eksperymentalne na kierunku Dietetyka
  • prace licencjackie na kierunku Dietetyka

    Zajęcia fakultatywne

  • Interakcje leków z żywnością, suplementami diety i alkoholem – Dietetyka III rok, studia stacjonarnie i niestacjonarne I stopnia,
  • Interakcje leków z żywnością, suplementami diety i alkoholem – Lekarski I-IV rok
  • Rola herbaty, kawy, yerba mate w diecie człowieka – Dietetyka I rok, studia II stopnia
  • Suplementy diety – Fizjoterapia, V rok
  • Suplementy diety, żywność wzbogacana i specjalnego przeznaczenia – Lekarski I-IV rok
  • Terapia żywieniowa – nutraceutyki i inne suplementy diety – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • Wpływ farmakoterapii na stan odżywienia organizmu – Dietetyka I rok, studia II stopnia
  • Wpływ opakowań i konserwowania żywności na zdrowie człowieka – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • Wykorzystanie wody w terapii uzdrowiskowej oraz ośrodkach WELLNESS i SPA – Fizjoterapia V rok
  • Wymagania konsumentów a jakość sensoryczna produktów żywnościowych – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • GŁÓWNE KIERUNKI BADAŃ I NAJWAŻNIEJSZE OSIĄGNIECIA KATEDRY I ZAKŁADU BROMATOLOGII

    1949-2000

  • Opracowanie i adaptacja metod analitycznych związanych z oznaczaniem w żywności witaminy A, D3, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych, poznaniem składu aminokwasowego białek i pierwiastków występujących w środkach spożywczych, w tym rtęci, kadmu, ołowiu, manganu, miedzi, chromu, magnezu, molibdenu, fluoru, jodu i glinu, amin biogennych, aflatoksyn oraz pierwiastków promieniotwórczych, strontu-90 i cezu-137.
  • Ujednolicone metody badawcze umożliwiły wprowadzenie obiektywnych kryteriów oceny zdrowotnej jakości żywności. Dzięki tym badaniom określono także maksymalne dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń w żywności przeznaczonej do obrotu krajowego.
    Na tej podstawie po raz pierwszy oceniono stopień narażenia dorosłych, dzieci i niemowląt na szkodliwe ksenobiotyki dostarczane z codzienną dietą.
  • Odkrycie nowych, dotychczas niestosowanych wskaźników chemicznych
    i mikrobiologicznych oceny jakości zdrowotnej żywności doprowadziło do przyjęcia zaproponowanych kryteriów przez Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej jako obowiązujących w Polsce. Kryteria te zostały również włączone do Światowego Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius).
  • Badania dotyczące oceny sanitarno-higienicznej cyklów produkcyjnych w przemyśle spożywczym, będące jednym z pierwszych polskich opracowań, znacząco wyprzedziły powszechnie stosowany na świecie system HACCP. Prace z tego zakresu zostały w całości przetłumaczone na język angielski na zlecenie National Science Foundation (USA).
  • Potwierdzono wysoką przyswajalność białek, witamin, wapnia i fosforu zawartych w rybach
    i przetworach rybnych na podstawie długotrwałych eksperymentów żywieniowych, przeprowadzonych z wykorzystaniem oryginalnych metod oznaczeń. Wyniki tych badań zostały opublikowane w zagranicznych czasopismach naukowych.
  • Izolacja i identyfikacja Pseudomonas fluorescens oraz Vibrio parahaemolyticus, uważanych za nowe czynniki w etiologii zatruć pokarmowych spowodowanych spożyciem zakażonych ryb i innych organizmów morskich (małże, skorupiaki, ostrygi, kraby, krewetki).
  • Pierwsze w kraju badania nad zanieczyszczeniem żywności szkodliwymi pierwiastkami, takimi jak arsen, rtęć, kadm, ołów, stront-90 i cez-137, umożliwiły ocenę stopnia narażenia ludzi na pobranie tych substancji z całodziennym pożywieniem.
  • Badania oceniające narażenie ludzi, zwłaszcza niemowląt, na azotany(III) i (V) posłużyły Ministerstwu Zdrowia i Opieki Społecznej do wprowadzenia zarządzeń ograniczających ich dopuszczalną zawartość w żywności.
  • Biologiczne badania nad bakteryjnymi i pasożytniczymi zanieczyszczeniami żywności pochodzenia morskiego w ramach, których oceniono stan zdrowotny różnych gatunków ryb zakażonych pierwotniakami z grupy Kudoa alliaria, pozwoliły Państwowemu Zakładowi Higieny wydać opinię, że te pasożyty nie są inwazyjne i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi. Wyniki badań zostały opublikowane w biuletynie WHO/FAO, a także zostały wyróżnione specjalną nagrodą Polskiej Akademii Nauk.

    2000-2018

  • Oznaczenie specjatów Sn(IV) w żywności pochodzenia morskiego, w szczególności jej butylowych i fenylowych pochodnych, takich jak tributylo-cyna (TBT), wykazujących znacznie wyższą toksyczność w porównaniu z nieorganicznymi formami Sn(II), które mogą przedostawać się do żywności przechowywanej w konserwach.
  • Kompleksowa ocena chemometryczna odpowiedzi biologicznej jadalnych organizmów morskich jako biomonitorów antropogenicznego obciążenia monitorowanych ekosystemów wszystkich stref klimatycznych światowego oceanu, tj., umiarkowanej, podzwrotnikowej, tropikalnej i arktycznej (Oceany Atlantycki, Spokojny, Indyjski oraz Morze Bałtyckie, Śródziemne, Czarne, jezioro Bajkał). Uzyskane wyniki pozwoliły na ocenę stopnia antropopresji poszczególnych akwenów na podstawie składu pierwiastkowego badanej fauny
    i flory, które służyły jako biowskaźniki/biomonitorzy. Przeprowadzone badania umożliwiły także ich charakterystykę bromatologiczną w odniesieniu do normatywnych wartości, co pozwoliło na ocenę bezpieczeństwa zdrowotnego i przydatności do spożycia zasobów morskich. Wyniki badań opublikowano w renomowanych czasopismach naukowych,
    a w 2006 roku ukazały się one w podsumowującej pracy w czasopiśmie „Environmental Pollution” (Elsevier) z udziałem 13 autorów z 11 krajów. Prof. P. Szefer był pierwszym
    i korespondującym autorem tej oraz wcześniejszych publikacji z tego zakresu.
  • Wdrożenie zaawansowanych technik chemometrycznych do wielowariancyjnej oceny jakości odżywczej, autentyczności/zafałszowań oraz oceny stopnia zanieczyszczenia i przetworzenia żywności zarówno krajowej, jak i importowanej, w tym pochodzenia morskiego, w kontekście profilaktyki zdrowotnej oraz potencjalnych zagrożeń ekotoksykologicznych.
  • Opracowanie w ramach współpracy krajowej i międzynarodowej, nowych lub zmodyfikowanych technik analitycznych:
    - spektrometrycznego oznaczania metodami FAAS, ET-AAS, CV-AAS, HG-AAS, ICP-MS i ICP-OES składników mineralnych i metali toksycznych we wszystkich grupach żywności;
    - chromatograficznego oznaczania metodami HPLC-ECD, HPLC-CORONA CAD, HPLC-UV-VIS/DAD, GC-FID witamin B1, B6, B12, witaminy C oraz węglowodanów, jako składników odżywczych, a także licznej grupy substancji dodatkowych, w tym słodzących, w żywności oraz suplementach diety;
    - chromatograficznego oznaczania metodą HPLC-CORONA CAD hormonów sterydowych w próbkach biologicznych, umożliwiającego chemometryczną ocenę ich przydatności, jako potencjalnych biomarkerów schorzeń endokrynologicznych, narażenia na dym tytoniowy oraz ekspozycji na wysokie dawki kofeiny i słodzików obecnych w napojach energetycznych;
    - analitycznych i obliczeniowych badań (z zakresu chemii teoretycznej i mechaniki kwantowej) we współpracy z zespołem naukowym z University of Louisville (USA), dotyczących mechanizmu rozdzielania chromatograficznego i detekcji witamin B6 (pirydoksyny, pirydoksalu, pirydoksaminy) oraz witaminy B12 w wybranych produktach spożywczych.

    2018-obecnie

  • Opracowanie i doskonalenie metod izolowania i oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności w celu oceny jakości i bezpieczeństwa stosowania produktów żywnościowych.
  • Wykorzystanie nowoczesnych technik analitycznych oraz chemometrycznych do oceny jakości i bezpieczeństwa żywności poprzez ocenę zawartości składników mineralnych, pierwiastków toksycznych, innych substancji biologicznie aktywnych, a także w aspekcie ochrony przeciwutleniającej organizmu w świetle obowiązujących uregulowań prawnych.
  • Wykazanie przydatności różnorodnych produktów żywnościowych, jako źródła substancji odżywczych i innych biologicznie aktywnych, niezbędnych do realizacji obowiązujących rekomendacji żywieniowych.
  • Potwierdzenie możliwości zastosowania mezoporowatych materiałów krzemionkowych jako adsorbentów w procesie ekstrakcji, a tym samym potencjalnego otrzymywania ekstraktów żywnościowych pochodzenia roślinnego, znacznie wzbogaconych w związki aktywne, zachowujących w pełni swoją aktywność biologiczną.
  • Zidentyfikowanie krytycznych obszarów wiedzy dotyczącej warzyw i ich znaczeniaw profilaktyce zdrowotnej, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu fermentacji na znaczenie zdrowotne tej grupy produktów.
  • Weryfikacja jakości i bezpieczeństwa oraz biodostępności suplementów diety, która potwierdziła konieczność rygorystycznej kontroli tych preparatów nie tylko pod względem poprawności oznakowania, ale przede wszystkim parametrów fizykochemicznych, zawartości substancji odżywczych i substancji bioaktywnych oraz różnego rodzaju zanieczyszczeń.
  • Ocena ryzyka zdrowotnego związanego z mikroplastikiem poprzez opracowanie metod jego izolacji i weryfikację zanieczyszczenia tymi cząstkami różnych produktów żywnościowych i przedmiotów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

    KSZTAŁCENIE KADR NAUKOWYCH

    Doktoraty pracowników i doktorantów Katedry i Zakładu Bromatologii

  • 8.06.1961 – dr B. Doboszyńska „Badania nad witaminą D w niektórych krajowych konserwach rybnych”
  • 15.06.1961 – dr T. Doboszyński „Badania nad składem aminokwasowym niektórych krajowych konserw rybnych z zastosowaniem chromatografii bibułowej”
  • 5.12.1963 – dr J. Szymikowski „Oznaczenia aminokwasów w niektórych konserwach rybnych w zalewie pomidorowej”
  • 18.12.1963 – dr Z. Ganowiak „Badania nad zawartością tiaminy w krajowych konserwach rybnych metoda mikrobiologiczną”
  • 14.05.1964 – dr B. Wituszyńska „Ilościowe oznaczanie tiaminy w niektórych konserwach rybnych metodą chemiczną”
  • 5.06.1964 – dr H. Witkowski „Niższe lotne kwasy tłuszczowe jako wskaźnik psucia się ryb”
  • 14.06.1965 – dr M. Nabrzyski „Badania nad oznaczaniem manganu w niektórych krajowych konserwach rybnych”
  • 16.10.1969 – dr R. Gajewska „Wolne grupy sulfhydrylowe jako wskaźnik oceny przydatności spożywczej (świeżości) niektórych gatunków ryb”
  • 1970 r. – dr J. Życzyńska „Badania i ocena konserw rybnych produkowanych z ryb pochodzących z łowisk atlantyckich”
  • 1971 r. – dr U. Rutkowska „Badania nad wpływem wybranych czynników na zawartość Cu, Zn, Mn w zbożach chlebowych (żyto, pszenica) oraz w otrzymanych z nich mąkach i pieczywie”
  • 23.09.1974 – dr E. Kownacki „Badania nad zawartością magnezu w rybach i przetworach rybnych”
  • 14.06.1977 – dr W. Lewicki „Ocena higieniczna rybnych i mięsnych wyrobów garmażeryjnych na podstawie oznaczania indolu”
  • 19.10.1978 – dr J. Falandysz „Biokumulacja polichlorowanych dwufenyli (PCB) w warunkach przemysłowej hodowli drobiu”
  • 26.03.1985 – dr E. Lipka „Badania nad wartością odżywczą białka ryb i niektórych przetworów rybnych”
  • 18.06.1985 – dr O. Gajek „Badanie poziomu wybranych zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych w importowanej żywności oraz w paszach treściwych”
  • 16.10.1989 – dr A. Lebiedzińska „Opracowanie metody kontroli i badania kontaminacji ryb i przetworów rybnych biogennymi aminami”
  • 28.06.2002 – dr E. Malinowska „Ocena stopnia bioakumulacji i dyskryminacji metali toksycznych w grzybach jadalnych z rożnych obszarów Polski”
  • 2002 r. – dr I. Zdrojewska „Rozmieszczenie i wzajemne relacje między metalami śladowymi w tkankach i narządach ssaków morskich z różnych szerokości geograficznych”
  • 2002 r. – dr A. Kusak „Analiza porównawcza rozmieszczenia pierwiastków chemicznych w wybranych przedstawicielach zoobentosu oraz w osadach dennych Zatoki Gdańskiej”
  • 2004 r. – dr T. Ciesielski „Ssaki jako bioindykatory zanieczyszczeń chemicznych w ekosystemach południowego Bałtyku i jeziora Bajkał: implikacje analityczne”
  • 3.06.2005 – dr J. Gełdon „Stopień zanieczyszczenia przez pierwiastki chemiczne osadów dennych z Zalewu Wiślanego oraz Zalewu Szczecińskiego na tle osadów dennych z południowego Bałtyku”
  • 2006 r. – dr M. Kwoczek „Ocena bromatologiczna i chemiczna owoców morza na podstawie ich składu pierwiastkowego”
  • 19.06.2007 – dr M. Grembecka „Ocena bromatologiczna i chemometryczna żywności pochodzenia roślinnego na podstawie jej składu mineralnego”
  • 2009 r. – dr E. Hendożko „Profil rozmieszczenia w świetle oceny chemometrycznej wybranych pierwiastków metalicznych w zoobentosie i osadach dennych polskiej strefy Bałtyku i eulitoralu cieśnin duńskich”
  • 2010 r. – dr A. Mielczarek „Ocena bromatologiczna i chemometryczna wybranych przetworów mlecznych na podstawie ich składu mineralnego”
  • 03.02.2010 – dr A. Kotłowska „Analiza jakościowa i ilościowa hormonów steroidowych w próbkach moczu pacjentów z przypadkowo wykrytymi guzami kory nadnerczy oraz ocena ich przydatności jako markerów chorobowych”
  • 2010 r. – dr M. Rypina „Żywienie, suplementacja diety i aktywność fizyczna a ryzyko rozwoju chorób wieku podeszłego”
  • 2010 r. – dr J. Czaja „Bromatologiczna ocena czynników optymalizujących dietę osób aktywnych fizycznie”
  • 15.04.2011 – dr M. Misztal-Szkudlińska „Przenoszenie rtęci w rozwoju osobniczym kormorana (Phalacrocorax carbo L., 1758) oraz jej biomagnifikacja w odniesieniu do wybranych gatunków ryb z ekosystemu Zalewu Wiślanego”
  • 6.06.2017 – dr J. Brzezicha-Cirocka „Ocena bromatologiczna i chemometryczna wybranych gatunków herbat oraz ich naparów na podstawie ich składu mineralnego”
  • 2018 r. – dr M. Stachowicz „Ocena wpływu jakości żywienia i suplementacji diety na regulację homeostazy hormonalnej badanych sportowców i osób aktywnych fizycznie”
  • 31.10.2023 – dr J. Brzezińska-Rojek „Bromatologiczna i fizykochemiczna ocena suplementów diety zawierających Beta vulgaris L.”

    Prace habilitacyjne pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii

  • 1950 – dr Józef Wierzchowski „Badania nad metodami oznaczania witaminy A w olejach rybnych”
  • 1967 – dr Władysław Kasiński „Przydatność spożywcza dorsza bałtyckiego przechowywanego w azotynowym lodzie”
  • 27.06.1968 – dr Bolesława Doboszyńska „Opracowanie fizykochemicznej metody oznaczania witaminy D3 w materiale biologicznym oraz zastosowanie jej dla identyfikacji analogicznych związków, powstających w skórze szczura pod wpływem naświetlania”
  • 10.10.1972 – dr Zenon Ganowiak „Zagadnienia bakteriologiczne związane z oceną sanitarno-higieniczną ryb mrożonych”
  • 19.12.1975 – dr Michał Nabrzyski „Badania zawartości niektórych metali ciężkich (Hg, Cu, Zn) w żywności w aspekcie zanieczyszczenia środowiska naturalnego, ze szczególnym uwzględnieniem problemu skażenia ryb rtęcią”.
  • 4.12.1979 – dr Barbara Wituszyńska „Wpływ zabiegów technologicznych na zawartość witamin grupy B w niektórych przetworach rybnych”
  • 25.02.1984 – dr Jerzy Falandysz „Badania występowania pozostałości polichlorowanych dwufenyli (PCB) w żywności morskiego pochodzenia oraz próba oszacowania dziennego spożycia tych związków w Polsce w latach 1970-1982”
  • 03.07.2007 – dr Anna Lebiedzińska „Ocena żywności jako elementu środowiska człowiekaw oparciu o badania zawartości witamin grupy B – implikacje analityczne”
  • 15.03.2016 – dr Małgorzata Grembecka „Naturalne i syntetyczne substancje słodzące w diecie współczesnego człowieka – ocena analityczna i bromatologiczna”.

    Profesury pracowników Katedry i Zakładu Bromatologii

  • 1954 – prof. dr nadzw. dr hab. Józef Wierzchowski
  • 1963 – prof. zw. dr hab. Józef Wierzchowski
  • 1980 – prof. nadzw. dr hab. Zenon Ganowiak
  • 1983 – prof. nadzw. dr hab. Bolesława Doboszyńska
  • 1988 – prof. zw. dr hab. Zenon Ganowiak
  • 1989 – prof. nadzw. dr hab. Michał Nabrzyski
  • 1995 – prof. zw. dr hab. Michał Nabrzyski
  • 2000 – prof. dr hab. Piotr Szefer
  • 2011 – dr hab. Anna Lebiedzińska, prof. uczelni
  • 2014 – prof. dr hab. Anna Lebiedzińska
  • 2017 – prof. dr Paweł M. Kozlowski
  • 2024 – dr hab. Małgorzata Grembecka, prof. uczelni
  • Małgorzata Grembecka
    kierownik Katedry i Zakładu Bromatologii
    Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

    Literatura:
    Kronika Katedry Zakładu Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
    50 lat Akademii Medycznej w Gdańsku, Annales Academiae Medicae Gedanensis, tom XXV – 1995, suplement 3
    Piotr Szefer, Rola bromatologii w innowacyjnej farmacji. Gazeta AMG 8-9/2018 str. 28-38

    Aktualizacja strony: 14.11.2024
    Małgorzata Grembecka, Eliza Knez, Justyna Ośko, Izabela Terefenko