Profil badawczy Katedry i Zakładu Bromatologii
- Jakość zdrowotna i wartość odżywcza produktów spożywczych – ocena bromatologiczna i analityczna.
- Ocena sposobu żywienia oraz wpływu składników pożywienia na efekt terapeutyczny leku, interakcje lek-składniki żywności.
- Zastosowanie analizy chemometrycznej w ocenie jakości zdrowotnej i autentyczności żywności.
- Zastosowanie analizy chemometrycznej do oceny wpływu czynników środowiskowych na jakość zdrowotną żywności.
- Wykorzystanie technik chromatograficznych do analizy wybranych substancji biologicznie czynnych w próbkach biologicznych, w tym żywnościowych.
- Ocena uwalniania in vitro wybranych substancji biologicznie aktywnych z suplementów diety i żywności.
Katedra i Zakład Bromatologii prowadzi zajęcia obowiązkowe i fakultatywne na Wydziale Farmaceutycznym i Nauk o Zdrowiu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
Wydział Farmaceutyczny
Przedmioty obowiązkowe
- Bromatologia – studia stacjonarne jednolite magisterskie, IV rok, VII semestr , wykłady 30 godz., ćwiczenia 45 godz.
- prace magisterskie eksperymentalne
Zajęcia fakultatywne
Zajęcia w ramach bloków tematycznych dla IV i V roku Farmacji:
- Kosmetologia
- Analityczna kontrola leku, żywności i środowiska
- Biotechnologia farmaceutyczna
- Farmacja apteczna
- Farmacja kliniczna
- Lek pochodzenia naturalnego
Wydział Nauk o Zdrowiu
Przedmioty obowiązkowe
- Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 30 godz., seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.
- Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok
wykłady 18 godz., seminaria 18 godz., ćwiczenia 18 godz.
- Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 30 godz., ćwiczenia 15 godz.
- Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 18 godz., ćwiczenia 9 godz.
- Środowiskowe zanieczyszczenia żywności – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.
- Bromatologiczna ocena produktów spożywczych i racji pokarmowych – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.
- prace magisterskie eksperymentalne na kierunku Dietetyka
Zajęcia fakultatywne (każdy fakultet – 15 godz.)
- Interakcje leków z żywnością, suplementami diety i alkoholem – Dietetyka III rok, studia I stopnia, Zdrowie Publiczne studia I i II stopnia, II rok
- Terapia żywieniowa – nutraceutyki i inne suplementy diety – Dietetyka II rok, studia II stopnia
- Wpływ opakowań i konserwowania żywności na zdrowie człowieka – Dietetyka II rok, studia II stopnia
- Wymagania konsumentów a jakość sensoryczna produktów żywnościowych – Dietetyka II rok, studia II stopnia
- Wykorzystanie wody w terapii uzdrowiskowej oraz ośrodkach WELLNESS i SPA – Fizjoterapia II rok, studia II stopnia
- Herbata – jej właściwości i wpływ na organizm – Dietetyka I rok, studia II stopnia