Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

DYDAKTYKA

Profil badawczy Katedry i Zakładu Bromatologii



  • Jakość zdrowotna i wartość odżywcza produktów spożywczych – ocena bromatologiczna i analityczna.
  • Ocena sposobu żywienia oraz wpływu składników pożywienia na efekt terapeutyczny leku, interakcje lek-składniki żywności.
  • Zastosowanie analizy chemometrycznej w ocenie jakości zdrowotnej i autentyczności żywności.
  • Zastosowanie analizy chemometrycznej do oceny wpływu czynników środowiskowych na jakość zdrowotną żywności.
  • Wykorzystanie technik chromatograficznych do analizy wybranych substancji biologicznie czynnych w próbkach biologicznych, w tym żywnościowych.
  • Ocena uwalniania in vitro wybranych substancji biologicznie aktywnych z suplementów diety i żywności.

Katedra i Zakład Bromatologii prowadzi zajęcia obowiązkowe i fakultatywne na Wydziale Farmaceutycznym i Nauk o Zdrowiu Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Wydział Farmaceutyczny



Przedmioty obowiązkowe



  • Bromatologia – studia stacjonarne jednolite magisterskie, IV rok, VII semestr , wykłady 30 godz., ćwiczenia 45 godz.

  • prace magisterskie eksperymentalne


Zajęcia fakultatywne



Zajęcia w ramach bloków tematycznych dla IV i V roku Farmacji:



  • Kosmetologia

  • Analityczna kontrola leku, żywności i środowiska

  • Biotechnologia farmaceutyczna

  • Farmacja apteczna

  • Farmacja kliniczna

  • Lek pochodzenia naturalnego

Wydział Nauk o Zdrowiu



Przedmioty obowiązkowe



  • Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 30 godz., seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.

  • Analiza i ocena jakości żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok
    wykłady 18 godz., seminaria 18 godz., ćwiczenia 18 godz.

  • Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia stacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 30 godz., ćwiczenia 15 godz.

  • Toksykologia i bezpieczeństwo żywności – Dietetyka, studia niestacjonarne I stopnia, III rok, wykłady 18 godz., ćwiczenia 9 godz.

  • Środowiskowe zanieczyszczenia żywności – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.

  • Bromatologiczna ocena produktów spożywczych i racji pokarmowych – Dietetyka, studia stacjonarne II stopnia, II rok, seminaria 30 godz., ćwiczenia 30 godz.

  • prace magisterskie eksperymentalne na kierunku Dietetyka


Zajęcia fakultatywne (każdy fakultet – 15 godz.)

  • Interakcje leków z żywnością, suplementami diety i alkoholem – Dietetyka III rok, studia I stopnia, Zdrowie Publiczne studia I i II stopnia, II rok
  • Terapia żywieniowa – nutraceutyki i inne suplementy diety – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • Wpływ opakowań i konserwowania żywności na zdrowie człowieka – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • Wymagania konsumentów a jakość sensoryczna produktów żywnościowych – Dietetyka II rok, studia II stopnia
  • Wykorzystanie wody w terapii uzdrowiskowej oraz ośrodkach WELLNESS i SPA – Fizjoterapia II rok, studia II stopnia
  • Herbata – jej właściwości i wpływ na organizm – Dietetyka I rok, studia II stopnia
Aktualizacja strony: 16.04.2024
Małgorzata Grembecka, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Justyna Ośko, Izabela Terefenko