Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

PROFIL

Profil badawczy Katedry i Zakładu Bromatologii

  • Jakość zdrowotna i wartość odżywcza produktów spożywczych – ocena bromatologiczna i analityczna.
  • Ocena sposobu żywienia oraz wpływu składników pożywienia na efekt terapeutyczny leku, interakcje lek-składniki żywności.
  • Zastosowanie analizy chemometrycznej w ocenie jakości zdrowotnej i autentyczności żywności.
  • Zastosowanie analizy chemometrycznej do oceny wpływu czynników środowiskowych na jakość zdrowotną żywności.
  • Wykorzystanie technik chromatograficznych do analizy wybranych substancji biologicznie czynnych w próbkach biologicznych, w tym żywnościowych.
  • Ocena uwalniania in vitro wybranych substancji biologicznie aktywnych z suplementów diety i żywności.
Aktualizacja strony: 14.10.2020
Justyna Brzezicha, Małgorzata Grembecka, Małgorzata Misztal-Szkudlińska