Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Chemii Analitycznej

Katedra i Zakład Chemii Analitycznej

Wydział Farmaceutyczny

STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE

Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Chemii Analitycznej – dr Beata Ulewicz-Magulska

Osoby chętne do poszerzenia wiedzy i rozwinięcia umiejętności z zakresu przygotowania próbek do analizy i oznaczeń metodami instrumentalnymi zapraszamy do kontaktu z opiekunem koła:

dr. Beata Ulewicz-Magulska

ulewicz@gumed.edu.pl

Studenckie Koło Naukowe przy Katedrze i Zakładzie Chemii Analitycznej utworzono w kwietniu 2014 r. W początkowym okresie, działalność Koła skupiła się na porównaniu właściwości antyoksydacyjnych kaw ziarnistych i rozpuszczalnych. Badaniom poddano dużą grupę próbek kaw pochodzących od różnych producentów i z różnych obszarów geograficznych Świata. Następnie kręgu zainteresowań Koła, ze względu na potencjalne właściwości przeciwutleniające, znalazła się herbata i jej napary. Uzyskane wyniki badań zostały opublikowane w pracach pt.:

• Wileńska M., Stokłos J., Szewczyk E., Kamieniak M., Kociałkowska P., Stefaniak A., Wolak P., Wójcik K., Ulewicz-Magulska B., Wesołowski M., Czy kawy rozpuszczalne mają silniejsze właściwości antyoksydacyjnie niż kawy ziarniste? Instant or bean coffees – which are the stronger antioxidants?, Czasopismo Aptekarskie, 2014, 8-9, 44-50.

• Mikielewicz K., Mirowska A., Moraczewska M., Oleszkin K., Stokłos J., Wileńska M., Szewczyk E., Kamieniak M., Ulewicz-Magulska B., Wesołowski M., Czy warto pić herbatę? Is it worth to drink tea?, Czasopismo Aptekarskie, 2015, 8-9, 45-53.

Efektem naukowych zainteresowań członków Koła jest również praca poświęcona bardzo popularnej obecnie witaminie D pt.:

• Sałaga K., Ulewicz-Magulska B., Wesołowski M., Witamina D – aktywność biologiczna i metody oznaczania w diagnostyce klinicznej, Farmacja Polska, 2016, 8, 550-558.

a także prace:

• Kurlapska K., Rosenthal M., Ulewicz-Magulska B., Wesołowski M., Napoje energetyzujące, Farmacja Polska, 2017, 73(5), 328-335.

• Ulewicz-Magulska B., Pawełkiewicz J., Wesołowski M., Kawa źródłem antyodżywczych szczawianów w diecie człowieka, Farmacja Polska, 2018, 4, 206-209.

• Kurlapska K., Rosenthal M., Ulewicz-Magulska B., Wesołowski M., Dodatki do żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka, Farmacja Polska, 2018, 6, 374-379.

• Kaszuba M., Viapiana A., Wesołowski M., Dzika róża (Rosa canina L.) jako źródło witamin i przeciwutleniaczy w diecie człowieka, Farmacja Polska, 2019, 75 (2), 97-102.

• Viapiana A., Maggi F., Kaszuba M., Konieczyński P., Wesołowski M., Quality assessment of Coffea arabica commercial samples. Natural Product Research, 2019, 21, 3154-3157.

Członkowie Koła brali także czynny udział w:

*Medycznych Dniach Nauki (2015-2017),

*Pikniku na Zdrowie (2015),

*Dniu Otwartym GUMed „Nauka dla Zdrowia” (2018; 2019).

Uczestniczyli także w sesji plakatowej:

• Sympozjum Studenckich Kół Naukowych Wydziału Farmaceutycznego z OML w roku 2016 i 2017

• X Polskiej Konferencji Chemii Analitycznej “Od chemii wszystko się zaczyna”, 1-5 lipca 2018, Lublin przedstawiając wyniki badań autorstwa Viapiana A., Konieczyński P., Kaszuba M., Wesołowski M. nt. Oszacowanie jakości wybranych kaw z gatunku Coffea arabica na podstawie profilu fenolowego i właściwości przeciwutleniających.

Aktualizacja strony: 15.04.2024
Joanna Zbyszkowicz