2020-09-30
Tematy prac licencjackich na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych dla kierunku Dietetyka realizowanych w ramach Zakładu Towaroznawstwa Żywności
Dr hab. inż. Magdalena Skotnicka
1.Jakość i właściwości prozdrowotne dziczyzny.
2.Bezpieczeństwo zdrowotne skrobi modyfikowanych stosowanych jako dodatek do żywności.
3.Możliwość rozwoju żywności funkcjonalnej w Polsce (badanie ankietowe).
4.Jakość i właściwości prozdrowotne miodu.
5.Własciwości prozdrowotne superfriuts.
6.Możliwości wykorzystania owadów jako alternatywnego źródła białka.
7. Istnieje możliwość zaproponowania swojego tematu z porozumieniu z promotorem.
Dr Agata Janczy
1. Charakterystyka ogólnoustrojowego stanu zapalnego towarzyszącego chorobie Hashimoto.
2. Zmiany w mikrobiomie na skutek diet eliminacyjnych stosowanych w Hashimoto – czy zawsze na korzyść?
3. Wpływ spożywania słodzików na zmiany w mikrobiomie jelitowym.
4. Bakterie antybiotykooporne i mikrobiom jelitowy – czy istnieje relacja?
5. Udział bakterii jelitowych w jelitowej syntezie witamin – znaczenie w zdrowiu i chorobie.
6. Stany lękowe i depresyjne towarzyszące chorobie Hashimoto – czy bariera jelitowa i mikrobiom mają znaczenie?
Dr Patrycja Gogga
1.Wpływ spożycia likopenu na zmiany nowotworowe w gruczole krokowym.
2.Czy spożywanie zielonej herbaty chroni przed nowotworami?
3.Rola resweratrolu w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.
4.Rola diet roślinnych w prewencji otyłości. – Karolina Gilis
5.Dieta wegańska u kobiet a ryzyko osteoporozy.
6.Rola leptyny w metabolizmie tkanki kostnej.
7.Diety roślinne a skład mikrobiomu jelitowego.
Mgr inż.Filip Kłobukowski
1. Wykorzystanie produktów ubocznych produkcji żywności.
2. Colostrum i jego właściwości prozdrowotne.
3. Jakość zdrowotna produktów spożywczych zawierających kakao.
4. Wartość odżywcza produktów mlecznych.
5. Jakość żywności ekologicznej.
Mgr inż. Kaja Karwowska
1. Teadenol – remedium na problemy z otyłością.
2. Potencjał zdrowotny herbaty Oolong/Pu-erh.
3. Pochodzenie i znaczenie zdrowotne związków grelinopodobnych w herbacie.