Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Katedra Żywienia Klinicznego

DYDAKTYKA: Prowadzone zajęcia

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki

Studenckie Koło Naukowe Dietetyki GUMed

SKN Dietetyki zrzesza wszystkich studentów pasjonujących się nauką o żywności i żywieniu człowieka zarówno chorego, jak i zdrowego.

Członkowie koła uczestniczą w konferencjach krajowych oraz zagranicznych, projektują badania naukowe, publikują prace poglądowe, oryginalne w czasopismach naukowych.

Aktywność koła w okresie przed pandemią COVID opierała się także na przeprowadzaniu edukacji żywieniowej w przedszkolach, szkołach podstawowych, gimnazjalnych, liceach czy w klubach seniora. Studenci odwiedzali pacjentów oddziałów szpitalnych. Prowadzili również Studencką Poradnię Dietetyczną, w ramach której oceniali stan odżywienia, sposób żywienia studentów GUMed oraz innych uczelni.

KN chętnie podejmują współpracę z innymi organizacjami m.in. z Polskim Towarzystwem Studentów Farmacji (odział w Gdańsku), Międzynarodowym Stowarzyszeniem Studentów Medycyny IFMSA-Poland.

Członkowie koła uczestniczą w wydarzeniach ogólnouczelnianych takich jak Medyczny Dzień Nauki i Piknik na Zdrowie oraz ogólnoświatowych np. Nutrition Day. We wrześniu 2020 roku studentka Marta Potrykus prezentowała wyniki projektu naukowego pt. Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia starszych pacjentów zakwalifikowanych do zabiegu alloplastyki stawu biodrowego na kongresie europejskiego towarzystwa żywieniowego ESPEN w Krakowie. Jedna ze współautorek tego projektu, Sylwia Czaja-Stolc, obecnie już doktorantka naszej katedry, za swój dorobek naukowy i wyniki w nauce została uhonorowana medalem PRIMUS INTER PARES.

W obecnej sytuacji epidemiologicznej działalność koła jest kontynuowana w ramach webinarów – których tematyka będzie dotyczyć mikrobiomu jelitowego i psychodietetyki. Studenci planują również rozpoczęcie edukacji żywieniowej na Instagramie.

Informację o dotychczasowej działalności SKN Dietetyki można znaleźć na stronach:
• https://pl-pl.facebook.com/skndietetyki/
• http://dietetycygumed.blogspot.com/2014/11/edukacja-zywieniowa-w-zespole-szko.html

Skład zarządu koła w roku akademickim 2020/21:
• Opiekun Dr n. med. Jolanta Dardzińska (annadar@gumed.edu.pl) – w zastępstwie
za Dr n. o z. Edytę Wernio
• Przewodnicząca Sara Piotrowicz (piotrowiczsa@gumed.edu.pl)
• Wiceprzewodnicząca Natalia Grześkowicz (n_grzeskowicz@gumed.edu.pl)

Aktualizacja strony: 04.10.2024
Anna Choińska, Marta Stankiewicz