Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Katedra Żywienia Klinicznego

PROWADZONE PROJEKTY BADAWCZE

Działalność laboratorium Zakładu Żywienia Klinicznego i Dietetyki:

Prowadzone projekty:

  • Promocja modulacji mikrobioty jelitowej poprzez żywienie – praktyczny poradnik dla pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, autorstwa dr n. med. Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, prof. dr hab. med. Sylwii Małgorzewicz, dr hab. med. Karola Połoma (V edycja konkursu grantowego Onkogranty Fundacji Polskiej Ligi Walki z Rakiem, 2022)
    Projekt zakończony w 2022 r.
  • Ocena stanu odżywienia osób stosujących różne odmiany diet wegetariańskich na terenie Trójmiasta

Uzyskane granty:

  • Grant Fundacji Nutricia nr RA 6/2013 pt „Toksyczność związana z chemioterapią, stan odżywienia i jakość życia u chorych na nowotwory w stanie prekcheksji otrzymujących wysokobiałkowe wsparcie żywieniowe bądź nie. Badanie prospektywne z randomizacją”

Prace własne:

  • Praca statutowa ST-48 Niedożywienie białkowo-kaloryczne, a aktywność tkanki tłuszczowej u osób chorych przewlekle.
Aktualizacja strony: 04.10.2024
Anna Choińska, Marta Stankiewicz