Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki
Katedra Żywienia Klinicznego
PROWADZONE PROJEKTY BADAWCZE
Działalność laboratorium Zakładu Żywienia Klinicznego i Dietetyki:
Prowadzone projekty:
- Promocja modulacji mikrobioty jelitowej poprzez żywienie – praktyczny poradnik dla pacjentów z rozpoznaną chorobą nowotworową, autorstwa dr n. med. Karoliny Kaźmierczak-Siedleckiej, prof. dr hab. med. Sylwii Małgorzewicz, dr hab. med. Karola Połoma (V edycja konkursu grantowego Onkogranty Fundacji Polskiej Ligi Walki z Rakiem, 2022)
Projekt zakończony w 2022 r. - Ocena stanu odżywienia osób stosujących różne odmiany diet wegetariańskich na terenie Trójmiasta
Uzyskane granty:
- Grant Fundacji Nutricia nr RA 6/2013 pt „Toksyczność związana z chemioterapią, stan odżywienia i jakość życia u chorych na nowotwory w stanie prekcheksji otrzymujących wysokobiałkowe wsparcie żywieniowe bądź nie. Badanie prospektywne z randomizacją”
Prace własne:
- Praca statutowa ST-48 Niedożywienie białkowo-kaloryczne, a aktywność tkanki tłuszczowej u osób chorych przewlekle.