Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Katedra Żywienia Klinicznego

KOMUNIKATY I OGŁOSZENIA

X Jubileuszowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa p.t. Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych 2018

2019-05-05

X Jubileuszowa Konferencja Naukowo-Szkoleniowa p.t. Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych.

Po raz dziesiąty 21.04.2018 roku odbyła się coroczna, ogólnopolska konferencja z cyklu Terapia Żywieniowa XXI Wieku, tym razem p.t. Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych. Patronat nad konferencją sprawował JM Rektor GUMed prof. Marcin Gruchała, Prezydent Miasta Gdyni Pan Wojciech Szczurek, Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu oraz Towarzystwo Internistów Polskich. Konferencja zgromadziła ponad 300 osób zainteresowanych problematyką żywienia klinicznego. Odbyła się w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni.
W tym roku, z racji podwójnego jubileuszu, konferencja została zainaugurowana przez Panią Prof. Wiesławę Łysiak-Szydłowską wykładem, w którym Pani Profesor przypomniała nam początki działalności Zakładu Żywienia Klinicznego w Gdańskim Uniwersytecie Medycznym oraz historię związaną z wprowadzaniem problematyki leczenia żywieniowego do programu studiów medycznych, sięgającą 25 lat wstecz.
W dalszej części prelegenci nawiązali do historii żywienia dojelitowego i pozajelitowego w Polsce oraz przedstawili perspektywy rozwoju tej dziedziny w przyszłości.
Bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się sesja poświęcona żywieniu pacjentów z rozpoznaniem choroby nowotworowej, jak również część poświęcona rehabilitacji. W podsumowaniu treści przedstawionych w tym roku bardzo ciekawych wykładów należy stwierdzić, że prawidłowe leczenie i rehabilitacja ciężko chorych pacjentów nie są możliwe bez odpowiedniego wsparcia żywieniowego.
Składamy serdeczne podziękowania JM Rektorowi GUMed, Prof. Marcinowi Gruchale, Prezydentowi Gdyni Panu Wojciechowi Szczurkowi, Polskiemu Towarzystwu Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN) oraz Towarzystwu Internistów Polskich za objęcie patronatem naszej konferencji. Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom i instytucjom które pomogły nam w sprawnym jej przygotowaniu i przeprowadzeniu. Szczególne podziękowania kierujemy do sponsorów oraz do studentów kierunku Dietetyka.

Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, prof. nadzw. GUMedProf. dr hab. n. med. Janusz Wiesław Kruszewski

Aktualizacja strony: 04.10.2024
Anna Choińska, Marta Stankiewicz