Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Katedra Żywienia Klinicznego

KOMUNIKATY I OGŁOSZENIA

Konferencja Naukowo-Szkoleniowa “Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistyczna współpraca” 2019

2019-05-05

Konferencja Naukowo-Szkoleniowa p.t. Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistycza współpraca”

5 .04.2019 roku odbyła się ogólnopolska konferencja obejmująca zagadnienia związane z żywieniem klinicznym. W spotkaniu wzięło udział około 300 osób zainteresowanych poruszaną tematyką, wykłady prezentowali specjaliści zajmujący się mikrobiomem, zaburzeniami żywienia w chorobach onkologicznych , chorobach przewlekłych oraz powstającą dziedziną z pogranicza psychologii i dietetyki czyli psychodietetyką. Warto podkreślić udział studentów i doktorantów w jednej z sesji –przedstawione przez nich wyniki badań własnych oraz opisy przypadków były na wysokim poziomie merytorycznym, a jednocześnie pokazywały ogromnie zaangażowanie młodych osób w proces leczenia.
Przy okazji konferencji odbył się również kurs Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego , Pozajelitowego i Metabolizm POLSPEN w zakresie żywienia domowego, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem.
Dziękuję wszystkim uczestnikom, wykładowcom, studentom oraz pracownikom Katedry Żywienia Klinicznego GUMed zaangażowanym w przygotowanie i bardzo dobre przeprowadzenie konferencji.

Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, prof. nadzw.

Aktualizacja strony: 04.10.2024
Anna Choińska, Marta Stankiewicz