2019-05-05
Konferencja Naukowo-Szkoleniowa p.t. Żywienie kliniczne w praktyce – wielospecjalistycza współpraca”
5 .04.2019 roku odbyła się ogólnopolska konferencja obejmująca zagadnienia związane z żywieniem klinicznym. W spotkaniu wzięło udział około 300 osób zainteresowanych poruszaną tematyką, wykłady prezentowali specjaliści zajmujący się mikrobiomem, zaburzeniami żywienia w chorobach onkologicznych , chorobach przewlekłych oraz powstającą dziedziną z pogranicza psychologii i dietetyki czyli psychodietetyką. Warto podkreślić udział studentów i doktorantów w jednej z sesji –przedstawione przez nich wyniki badań własnych oraz opisy przypadków były na wysokim poziomie merytorycznym, a jednocześnie pokazywały ogromnie zaangażowanie młodych osób w proces leczenia.
Przy okazji konferencji odbył się również kurs Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego , Pozajelitowego i Metabolizm POLSPEN w zakresie żywienia domowego, który cieszył się ogromnym zainteresowaniem.
Dziękuję wszystkim uczestnikom, wykładowcom, studentom oraz pracownikom Katedry Żywienia Klinicznego GUMed zaangażowanym w przygotowanie i bardzo dobre przeprowadzenie konferencji.
Dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz, prof. nadzw.