Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Zakład Żywienia Klinicznego i Dietetyki

Katedra Żywienia Klinicznego

KOMUNIKATY I OGŁOSZENIA

Żywienie w przewlekłej chorobie nerek – 20.10.2017 Warszawa

2017-11-14

Pracownicy Katedry Żywienia Klinicznego wraz z Katedrą i Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych GUMed przeprowadzili kolejny kurs specjalistyczny dla pielęgniarek w zakresie żywienia w przewlekłej chorobie nerek (PChN). Spotkanie dla pielęgniarek oddziałowych odbyło się 20.10.2017 roku w Warszawie. Prof. Sylwia Małgorzewicz i dr Magdalena Jankowska wraz z dietetykami specjalizującymi się w żywieniu osób z chorobami nerek (dr Małgorzata Kaczkan oraz mgr Paulina Borek) przedstawiły najnowsze zalecenia dotyczące stanu odżywienia, leczenia niedożywienia pacjentów dializowanych oraz zasady żywienia z uwzględnieniem żywienia po transplantacji nerki.
Szczególna uwagą cieszyły się aspekty praktyczne terapii żywieniowej, wskazania do suplementacji witamin oraz problemy współpracy z pacjentem.
Dyskusja zakończyła się inicjatywą stworzenia polskiego schematu postępowania żywieniowego dla grupy osób dializowanych.

Aktualizacja strony: 04.10.2024
Anna Choińska, Marta Stankiewicz