Celem głównym badań jest ocena kształtowania jakości żywności poprzez procesy technologiczne surowców żywnościowych, właściwości odżywcze i zdrowotne. Dodatkowym celem jest określenie wartości sycącej produktów spożywczych.By osiągnąć cel sformułowano pomocnicze hipotezy badawcze:1. Procesy technologiczne istotnie wpływają na jakość żywności.2. Skład chemiczny i właściwości fizyczne determinują poziom sytości produktów spożywczych.
Planowane efekty:W wyniku przeprowadzonych badań naukowych przeanalizowane zostaną standardy dotyczące jakości żywności dostępnej na polskim rynku. Dokonana analiza porównawcza żywności ekologicznej, dietetycznej i konwencjonalnej pozwoli konsumentowi na dokonanie optymalnego wyboru produktów spożywczych. Badania pozwolą również na ocenę wpływu wybranych właściwości prozdrowotnych i odżywczych produktów żywnościowych. W ramach wnioskowanego zadania badawczego, zostaną opracowane tabele wartości sycącej produktów spożywczych. Opracowanie modelu matematycznego właściwości sycących środków spożywczych, może być przyczynkiem do rozwoju sektora żywności funkcjonalnej i nowym narzędziem wspomagającym leczenie otyłości.